romana    magyar

Servicii

 

Control medical periodic

se efectuează anual, cu excepția sectorului alimentar unde din șase în șase luni este examinat muncitorul.  În cadrul controlului este efectuat un consult clinic general ( se asculta inima, plămânii, se palpează ficatul, glanda tiroida, se inspectează coloana vertebrală și nu în ultimul rând  se măsoară tensiunea arterială.) și  sunt efectuate examinările paraclinice stabilite în legislație.  În caz că se suspectează vreo boală se recomandă efectuarea unor analize pentru confirmarea sau infirmarea bolii respective. De multe ori controlul medical periodic este singurul contact cu medicul,  mai ales în cazul  unor fabrici sau în mediul rural unde muncitorii nu se prezintă la medicul de familie, unde rolul medicului de medicina muncii devine multidisciplinară.

Examen medical la angajare

este efectuat la angajare și conține aceeași consultații ca și examenul medical periodic. Pe baza fișei de identificare la risc care în mod normal trebuie completat de către toți angajatorii este stabilit funcția exactă a noului angajat. Rolul medicului de medicina muncii este  de a cere toate examinările paraclinice necesare pentru a stabili aptitudinea în muncă a noului angajat în funcția stabilită de către angajator conform legislației în vigoare.

Audiometrie

se efectuează în primul rând la cei care lucrează în zgomot pentru depistarea precoce a bolilor cauzate de zgomot. Legislația prevede efectuarea audiometriei și la persoane care conduc mașină în interes de serviciu, la cei care lucrează peste 2 m, ( lucru la înălțime), și așa mai departe. Se efectuează cu un audiometru cu ajutorul căruia se măsoară sensibilitatea aparatului auditiv la frecvențele înalte și joase cel mai important fiind controlul la 4000 Hz prin care se verifică integritatea nervului auditiv.
 

Spirometrie

se efectuează primordial la angajații care lucrează în condiții unde nivelul de praf este ridicat. Persoanele expuse  sunt examinate  cu un spirometru, care măsoară  parametrii care oglindesc capacitatea pulmonara a individului. Cu ajutorul acestei examinări pot fi depistate  boli ale căilor aeriene mici, bolile obstructive și restrictive ale plămânilor. 

Glicemie

în practica de medicina muncii cu ajutorul unui glucometru se determină nivelul glucozei din sângele pacientului, care este obținut printr-o înțepătură din deget. Reprezintă o examinare pur screening  care ajută la depistarea cazurilor noi de diabet zaharat, și ne informează dacă pacientul diabetic respectă tratamentul prescris de diabetolog.  Se efectuează matinal, pe nemâncate, și în caz de valori ridicate se recomandă repetarea glicemiei din sângele venos al pacientului. Legislația prevede efectuarea glicemiei la cei care conduc în interes de serviciu,  la cei care lucrează la înălțime,  la cei care lucrează în tură de noapte, la cei care lucrează în microclimat cald și microclimat rece și așa mai de parte fiind o examinare foarte simplă dar totodată foarte utilă având în vedere numărul crescut al cazurilor de diabet zaharat de novo depistat cu ocazia controlului medical periodic. Nu în ultimul rând ca medic la pacientul cu " burtă" se recomandă efectuarea glicemiei anual indiferent de condițiile în care lucrează angajatul.

EKG

prin efectuarea electrocardiogramei cu electrozii lipiți pe corpul pacientului  se urmărește ritmul cardiac, axul inimii, mărimea  și morfologia undelor care în caz de modificări pledează pentru existența unor boli cardiovasculare (tulburări de ritm cardiac, cardiopatie ischemică, sechele de infartmiocardic etc.) care pot reprezenta contraindicații absolute pentru funcția angajatului. Depistarea precoce a bolilor cardivasculare ajută pe medic la instituirea tratamentului adecvat al boli contribuind indiscutabil la  îmbunătățirea calității vieții a pacientului iar pe de altă parte ajută  pacientul de a lua decizia corectă pentru a schimba stilul de viață.

Examen psihologic

deseori  se efectuează la cererea angajatorului indiferent dacă este impus sau nu de legislația actuală în vigoare. Prin efectuarea unor teste de comportament și de personalitate se măsoară capacitatea mentală, emotivitatea și labilitatea psihoemoțională a angajatului  expus la stres neuropsihosenzorial crescut mai ales la personalul ce necesită o atenție deosebită în efectuarea muncii de zi cu zi. Astfel cei care conduc în interes de serviciu, cei care lucrează în condiții de izolare, cei care lucrează în condiții de atenție deosebită, cei care lucrează cu copii, cei care au funcții de decizie efectuează obligatoriu anual testele sus amintite.